Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

110 er ingen alder for en betonbro

Den elegante Amtmand Hoppes Bro blev opført i 1905 som den første danske vejbro i jernbeton

Beton er et holdbart materiale. Den historie fortæller Amtmand Hoppes Bro i Langå ved Gudenåen syd for Randers tydeligt. Broen er opført i 1905, så den er nu 110 år gammel, og det var først nødvendigt med en større renovering efter 93 år i 1998.

Broen er et pionerarbejde, idet det var første gang i Danmark, der blev brugt jernbeton til en vejbro med en efter datidens målestok forholdsvis tung trafik. I dag er det rutine at forstærke betonkonstruktioner ved at indstøbe armeringsjern, som i parentes bemærket er af stål.

Bygherren, Randers Amtsråd, var lidt bekymrede. Man ville helst have en træbro over Gudenåen, for det vidste man, hvad var. Men Rudolph Christiani fra Christiani & Nielsen, som var stiftet året før, fik overbevist amtspolitikerne om, at jernbeton var den rigtige løsning. Blandt andet på grund af den gode holdbarhed og lange levetid, som de efterfølgende år har bekræftet.

En elegant bro

Den 40 meter lange bro har tre brobuer med en forholdsvis stor frihøjde på 4,95 meter af hensyn til, at der dengang var en betydelig transport med pramme på Gudenåen. Broen er 4,5 meter bred.

Amtmand Hoppes Bro er en meget elegant betonbro. Hvert af de tre buefag udgøres af tre smalle betonbuer, hvilket giver broen et meget lettere udtryk end massive betonbuer i hele broens bredde.

I 1965 var det nødvendigt at bygge en ny bro ved siden af Amtmand Hoppes Bro på grund at væksten i tung trafik. Men amtmandens bro blev bevaret, og i 1986 blev den gamle betonbro fredet, så den nu står på Kulturstyrelsens fredningsliste. I 1998 blev broen renoveret, så den i dag er i god stand.

Broen blev opkaldt efter cand.jur. Johan Christopher Hoppe (1841-1933), der var amtmand fra 1885 til 1910. Navnet var et usædvanligt valg i en periode, hvor mange broer blev opkaldt efter royale personer.

Relaterede artikler