Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Danmarks første betonbro med stålfibre

Stålarmering i betonbroer er dyr. Men nu kan man spare på stålet ved at bruge stålfibre i betonen

Næppe mange cyklister opdager det banebrydende, når de kører under omfartsvejen syd for Slagelse i en 30 meter lang underføring af beton

Men ikke desto mindre er underføringen fra 2012 noget helt specielt. Den er nemlig det allerførste eksempel i Danmark på, at man kan spare både materialer og arbejdstid ved at bruge stålfibre i betonen til bærende konstruktioner som broer og huse.

Stålfibrene i betonen er seks cm lange, og de fordeler sig i den flydende beton ved iblanding. Fibrene kan ikke erstatte al den traditionelle armering. Men målt i kg skal der bruges mindre stål end ved traditionel armering, hvor stålstænger skal bukkes og samles korrekt. Samtidig bliver den traditionelle armering ofte meget enklere, så entreprenøren sparer arbejdstid.

Baggrunden er et stort innovationsprojekt, hvor en række videncentre og virksomheder har arbejdet sammen. Det lykkedes for projektet at nå frem til en designguide for stålfiberbeton, så rådgivende ingeniører kan tage stålfibrenes virkning på betonen med i deres beregninger på betryggende vis. Det har ikke været muligt før, så hidtil er stålfibre mest blevet brugt til at forebygge revner i betongulve.

Relaterede artikler