Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ny type betonfundament til havmøller på vej

MT Højgaard skal i samarbejde med den norske virksomhed Seatower og franske Eiffage TP installere fundamentet til en metrologimast i en fransk havmøllepark

Beton til havmøllefundamenter står måske over for en renæssance. Til en fransk havmøllepark ca. 17 km fra den franske by Fécamp ved Normandiets kyst skal MT Højgaard producere og installere det første af en ny type fundamenter til en metrologimast i samarbejde med den norske virksomhed Seatower og franske Eiffage TP. Fundamentet er en hybridkonstruktion af beton og stål.

Konceptet hedder Cranefree og er udviklet af Seatower, der har erfaringer fra offshore-installationer. MT Højgaard har projekteret det store gravitationsfundament, som adskiller sig væsentligt fra tidligere betonfundamenter ved blandt andet at være velegnet til større havdybder.

Fundamentet er en skalkonstruktion af beton, hvorpå der er boltet et stålskaft.  Derfor kan konstruktionen fremstilles på land og bugseres ud på plads med 2-3 slæbebåde. Det er billigere end at chartre et specialiseret installationsskib til monopiles. Samtidig er kravene til vejrforhold og bølgehøjder ikke så restriktive.

På den rette placering fyldes fundamentet med vand som en sænkekasse. På bunden fungerer det på grund af sin fysiske størrelse og masse som et gravitationsfundament. Samlet kan den ny type fundament reducere installationsomkostningerne væsentligt, hvilket har meget stor betydning for havvindmøllers rentabilitet.

Læs mere i Magasinet Beton, nr. 4-2014

Relaterede artikler