Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Solid betonkerne stabiliserer Odense

Et p-anlæg under byens nye bydel er fundament for otte nye bygninger.

Odense Kommune vil ikke risikere gyngende grund under byens nye bydel ved Thomas B. Thriges Gade. Derfor valgte kommunens ingeniører at overdimensionere betonkonstruktionen med cirka 25 procent i et underjordisk p-anlæg, som bliver fundament for otte af de i alt tolv nye bygninger, som i løbet af de næste år skal opføres i området.

Byggeriet er en del af forvandlingen, som skal gøre den hidtil firesporede, trafikerede vej til en levende og grøn bydel med boliger, butikker, erhverv og ikke mindst en letbane.

På naturens præmisser

120.000 kubikmeter jord er blevet fjernet for at give plads til knap 1.000 sekantpæle og 420 jordankre, som skal holde væggene i p-anlægget fast. Selve betonkonstruktionen kommer dels til at bestå af in-situ støbt beton og dels af betonelementer. Selv om overdimensionering hæver anlægsprisen, kalder ingeniørerne i Odense den for en væsentlig investering i projektet. De mener sågar, at den kan tjene sig selv hjem.

Begrundelsen lyder blandt andet, at byggearbejdet over jorden undgår at blive ramt af restriktioner, som ville begrænse mængden af tung trafik på pladsen og muligheden for materialeoplag.

Læs mere om fordelene ved det solide fundament under Odenses nye bydel i magasinet Beton, nr. 2/2015 

Relaterede artikler