Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton dominerer det globale højhusbyggeri

Efter år 2000 er antallet af skyskraberbyggerier i verden eksploderet. Udviklingen sker især i Asien og Mellemøsten. Samtidig er man hastigt på vej væk fra stålkonstruktioner til fordel for beton- og kompositkonstruktioner

Efter årtiers skepsis i forhold til højhuse er byggeriet af meget høje bygninger i disse år inde i en rivende udvikling i Danmark. Alene i Carlsberg Byen i København er det planen at opføre hele ni beboelsestårne på det ret begrænsede areal, som bydelen udgør. Den højeste bygning på Carlsbergs gamle industrigrund bliver Pasteurs Tårn med 120 meter og 37 etager.

Andre steder i landet er endnu højere bygninger under opførelse eller på tegnebordet. På den måde er Danmark en del af en global trend.

Stål på vej ud
Ser man på de bærende konstruktioner til højhuse, så er der grundlæggende tre muligheder: stål, armeret beton og komposit. I de første årtier, hvor USA dominerede højhusbyggeriet, var stålkonstruktioner altdominerende, men fra omkring 1980 begyndte beton og komposit at spille en rolle.

  - Kigger man på Europa, så udgjorde kompositkonstruktioner tidligere en tredjedel af bygninger over 150 meter, men den andel er nu nede på 10 procent, mens beton udgør 85 procent. I USA er man næsten gået helt væk fra stålkonstruktioner til fordel for beton og i mindre grad komposit.

Læs resten af artiklen i magasinet Beton

 

Relaterede artikler