Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Betonhus i den japanske skov

Et sommerhus beliggende dybt inde i Naganos skove falder smukt sammen med sine omgivelser takket være sin organiske betonkonstruktion.

Shell House, som det smukke sommerhus hedder, er tegnet af den japanske arkitekt Kotaro Ide fra arkitektfirmaet ARTechnic, der står bag en række spændende privatboliger i betondesign. Huset er trods sin status som sommerhus på hele 329 m2.

Ide har i sit designarbejde taget udgangspunkt i måden, man typisk bruger et sommerhus på. For det første bruges det til mange korte weekendophold, og den grundlæggende funktion er at koble af og gå ind i stilheden. Det betyder, at et sommerhus bør kræve minimal vedligeholdelse. Ikke bare selve huset, men også naturen, der ligger lige omkring.

I japansk kultur bliver naturen typisk kultiveret i høj grad og med et højt vedligeholdelsesniveau. Bare tænkt på detaljerne i de traditionelle japanske haver. Men et sommerhus er i lange perioder overladt til sig selv, og når man så endelig rykker ind i huset, så skal tiden ikke bruges på havearbejde og maling af træværk, men på at nyde det særlige rum man træder ind i.

Organisk former

Derfor er Shell House konstrueret med sine store organiske former i beton. Arkitekturen tillader dermed, at omgivelserne kan vokse omkring, uden at det forstyrrer idéen med huset. I stedet vil betonkonstruktionen hurtigt indgå som en del af landskabet – en slags kæmpe beboelig sten.

Endelig er betonen valgt for sine egenskaber i Naganos klima. Her er ofte lave temperaturer kombineret med en høj luftfugtighed. Det giver et barsk klima, der udsætter traditionelle bygninger for et relativt hurtigt forfald. Igen et forhold, der udfordrer tanken om komfort frem for vedligehold, og som taler for brugen af beton.

Læs mere og se flere billeder hos archdaily

 

Relaterede artikler