Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Brutalisme på seminariet

Holbæk Seminarium fra 1965 er et sjældent eksempel på et byggeri, der fra udgangspunktet af overgav sig til betonens særlige formsprog og udtryk – helt bevidst

Et af arkitekten Gerdth Bornebuschs hovedværker anses for at være Holbæk Seminarium, der er opført i en nærmest idealistisk tilgang til materialet beton, der er anvendt gennemtænkt ned til de mindste enheder.

– Bornebusch, Brüel og Selchau vandt konkurrencen om seminariet i 1961, og bygningerne blev indviet i 1965 på et tidspunkt, hvor der var stor efterspørgsel efter nye lærere til folkeskolen, og der blev opført flere nye seminarier flere steder i landet, fortæller arkitekt Grethe Pontoppidan, der gennem en række år har bistået med rådgivning omkring renovering af bygningen.

Der blev tænkt stort og utraditionelt, og arkitektens visioner fik lov at få frit løb uden de indskrænkninger, som byggeprojekter i dag er udsat for. Der blev ikke sparet på kvadratmeterne, hverken ude eller inde. Således var der plads til såvel store faglokaler som et kollegium, integreret i byggeriet. Desuden blev der lagt en del kræfter i landskabsarbejdet.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-3 2018.