Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Den svævende betonmeteor

Koncerthuset er et af de mest komplekse betonbyggerier nogen sinde med både betonelementer, sprøjtestøbt beton og beton støbt på stedet. Trods forskellige opstartsvanskeligheder har danskerne i dag taget huset til sig.

DR Koncerthuset er tegnet af den berømte franske arkitekt Jean Nouvel, som har hentet inspiration i romanen ’ Frøken Smillas fornemmelse for sne’, hvor en meteor lander på en sneklædt mark i det kolde Nord – og har designet koncertsalen som en kæmpemeteor, der er landet på et øde sted i Ørestaden.

Et meteor af beton formet som en katedral, der ikke hviler direkte på jorden, men balancerer på tre trappetårne og seks mindre søjler. Og så er den omgivet af en stor koboltblå skærm, der kan bruges til at vise billeder på.

Elefanthud og snapseglas

Jean Nouvel har citeret en berømt arkitekt for ordene ’Gud findes i detaljerne’ – og det har han tydeligvis ført ud i livet med koncerthuset, der er spækket med finurlige detaljer.
De synlige betonflader i huset står ikke bare og flade, men er formede på en speciel måde med bassinfolie i overstørrelse i formene. Det overskydende folie trykkede betonen i forskellige retninger, så den dannede folder og tilfældige mønstre for hver støbning. Det har fået væggene til at ligne 'elefanthud' - der desuden er gjort blødere gennem en særlig behandling med sæbe.
I foyeren og på gangarealerne kan du heller ikke undgå at lægge mærke til de mange sjove glasdippedutter, der præger betonvæggene. Det var egentlig meningen, at der skulle sidde champagnepropper i hullerne efter de bolte, som holdt sammen på støbeformene under støbeprocessen, men i stedet valgte arkitekten, at hullerne skulle fyldes ud med snapseglas, der reflekterer lyset.
Prisvindende arkitektur

Byggeriet er blevet hædret for sine innovative og banebrydende konstruktioner, der har flyttet grænserne for, hvad der byggeteknisk er muligt. DR var også blandt prismodtagerne, da den internationale organisation for rådgivende ingeniører, FIDIC, i Barcelona uddelte priser for de seneste 100 års mest innovative og bæredygtige byggerier.
Men det er ikke kun byggebranchen, der er imponerede. Også danskerne har i den grad taget Koncerthuset til sig, når det slår dørene op for musikoplevelser lige fra jazz til MGP. Sidste år var der dobbelt så mange gæster, som DR-ledelsen tilbage i 2009 havde forventet, at der ville være.

Læs mere om Koncerthuset – og se flere billeder

 

Relaterede artikler