Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Det nye fyrtårn i Aarhus

Boligtårnet i Lighthousebyggeriet på Aarhus Havn bliver Danmarks højeste, og det stiller ekstraordinære krav til såvel fundering og konstruktioner som til den anvendte beton.

Visualisering af 3XN
Når Lighthouse står færdigt i midten af 2022, vil det 143 meter høje boligtårn med sine 43 etager være den højeste bygning af sin art i Danmark. Det 45.000 m2 store højhusbyggeri står sammen med et antal sidebygninger på den yderste spids af Aarhus Havn i den nye bydel Aarhus Ø sammen med andre markante byggerier som Isbjerget og Z-Huset.

Funderet på borede pæle
Mens de omkringliggende lavere bygninger er traditionelt funderet på rammede pæle af henholdsvis beton og stål, så har man til at bære tårnet valgt en løsning med borede pæle, fordi det ikke er muligt at transformere så store laster over i rammede pæle.

På grund af kravene i normerne har man lavet statiske prøvebelastninger på to borede pæle for at godtgøre, at der kan regnes 1:1 i forhold til pælenes bæreevne og ikke kun med 30 procent af overflademodstanden, som standarden siger. Man har derefter projekteret sig frem til, at tårnet skulle funderes på 28 pæle. Selve bærelaget, der er funderet i, ligger 8-10 meter under terræn. Prøveboringer ned til 85-90 meters dybde viste, at der er homogent ler hele vejen ned.

Læs resten af artiklen i magasinet Beton

 

Relaterede artikler