Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

En succeshistorie om genbrugsbeton

I Sydhavn Genbrugscenter, tegnet af BIG, er der i den nye beton anvendt 100 procent stentilslag fra en gammel, nedknust betonskorsten. Kvaliteten af den nye beton er fremragende, og CO2-aftrykket for projektet mærkbart reduceret.

Sydhavn Genbrugscenter etableres i et samarbejde mellem Amager Ressourcecenter, der også står bag Amager Bakke, og Københavns Kommune. Konceptet er oprindelig udviklet af Bjarke Ingels Group BIG.

100 procent genbrugstiltag
- Idéen om at genbruge betonen til centeret kom fra ARC, hvor man havde en skorsten, der skulle rives ned. Det viste sig, at man ikke kunne anvende lige den skorsten, men HOFOR havde en naboskorsten, som også skulle rives ned, og det er den vi har brugt. Betonen blev grundigt undersøgt, og viste sig at være af god kvalitet. Betonen er formentlig glidestøbt, og der har været brugt gode tilslag og god beton, så det har været en rigtig god donorbeton, forklarer Thomas Nielsen, der er afdelingsleder for ZÜBLIN´s anlæg i det østlige Danmark.

 - Efter knusningen kommer der tre bunker ud af betonen. En med finstof, en med 4-25 mm sten og en med større fraktioner og rester af armering. 4-25 mm fraktionen bliver kørt til Unicon og brugt i betonen. Det er ikke en passiv beton 20 vi laver her, men en aggressiv 35, og der er brugt 100 procent nedknust beton som groft tilslag. Der er tilsat sand og så har vi holdt cementmængden nede på omkring 300 kg per m3 uden problemer med styrken. Det er vigtigt at tilslaget forvandes lidt inden blanding på grund af en lidt større vandabsorption, og så skal man tage højde for, at betonen får en lidt lavere densitet.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-4 2018. 

Relaterede artikler