Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fisk på facaden

Fem huse i den finske by Espoo vinder designpriser for betonfacader med flotte mønstre

I den finske by Espoo tæt på Helsinki skaber et nyt beboelseskvarter opmærksomhed med ikke helt almindelige betonfacader, hvor forskellige fisk og tangplanter minder om, at havet ikke er langt væk. Kvarteret hedder Ulappatori og består af fem bygninger: Et højhus på 13 etager og fire seksetagers huse.

Grafikeren Aimo Katajamäki har designet mønstrene, og det er den finske arkitekt Petri Rouhiainen, der har tegnet bygningerne. Projektet fik i oktober 2014 to udmærkelser, da det tyske designråd, Rat für Formgebung, uddelte 2014 Iconic Awards i München. Dels som ’Best of Best’ i kategorien for facadeprodukter, dels som vinder i kategorien ’Domestic Architecture’.

De udsmykkede facader er fremstillet ved hjælp af teknikken Graphic Concrete, som gør det muligt at give betonelementer en permanent og holdbar udsmykning. I de nordiske lande er det den finske virksomhed Graphic Concrete Oy, der markedsfører teknikken, som minder om en grafisk trykproces.

Udgangspunktet er en billedfil med det motiv, som kunden ønsker. Filen sendes til Graphic Concrete, der på en stor printer fremstiller en dug, som det ønskede mønster er trykt på med en særlig ’tryksværte’. Tryksværten indeholder en retarder – det vil sige et stof, der forsinker betonens hærdning. Det er også muligt at vælge mellem en række standardmønstre, som forskellige designere har frembragt.

Mønster spules frem

Dugen med mønstret placeres i formen ved støbning af betonelementer. Derved påvirker retarderen betonoverfladen på de udvalgte steder, så det yderste lag ikke er hærdet, når elementet tages ud af formen. Efter afformning spules overfladen, så den uhærdede beton forsvinder, og det ønskede billede fremstår holdbart på overfladen.

Flere danske betonvirksomheder tilbyder Graphic Concrete, som er blevet brugt til en række danske byggerier. Blandt andet Grundfos-kollegiet på Aarhus Havn.

 

Relaterede artikler