Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Højhusprincipper taget i brug i Ørestad

North Tower i Ørestad introducerer nye principper for højhusbyggeri i Danmark.

Det 85 meter høje North Tower på 22 etager i Ørestad bliver opført med byggeprincipper, der er inspireret af internationalt højhusbyggeri i bl.a. i Mellemøsten, hvor verdens højeste huse kæmper for at komme tættest på skyerne.
 
Det har optimeret byggeprocessen og ført til væsentlige besparelser. Blandt andet bliver bygningens kerne støbt med en såkaldt klatreforskalling, hvor formen en etage ad gangen klatrer op ad den allerede støbte beton. Desuden har særlige beregningsprogrammer for højhuse ført til optimering af såvel fundament som bygning.

Byggeriet er optimeret med beton

Efter beregningerne blev råhuset konverteret fra en stålkonstruktion til en betonkonstruktion, der har større stivhed. Det skabte ekstra areal inde i bygningen på grund af tyndere vægge og fordi tværgående afstivninger blev overflødige. Samtidig blev byggeriet billigere.
 
Internationalt vinder beton indpas til højhuse i stedet for stål. Det skyldes blandt andet bedre dynamiske egenskaber, idet den stive beton er god til at dæmpe svingninger i de høje bygninger.
 
En yderligere fordel er, at beton kan pumpes op i højden. Det gør byggeriet mindre følsomt over for vejrlig, idet blæst kan gøre det umuligt at hejse stålsektioner op med kran.

North Tower er på 21.000 etagekvadratmeter, der bliver indrettet til kontorlejemål. Højhuset skal stå færdigt til sommeren 2015. Derefter består Copenhagen Towers af North Tower, North Wing, der er en ny syvetages kontorbygning, Hotel Crowne Plaza og kontorbygningen South Wing. Det engelske arkitektfirma Foster + Partners har tegnet det ambitiøse højhus. Solstra Capital Partners er bygherre.

Læs om højhusbyggeriet i Magasinet Beton, nr. 1/2015.

 

Relaterede artikler