Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

In-situ og elementer supplerer hinanden

Hovedparten af tidens bolig- og kontorbyggeri udføres med facader og dæk i præfabrikerede elementer, men branchen er i stigende grad ved at få øjnene op for de kreative og konstruktive muligheder der ligger i in-situstøbt beton.

Foto: Züblin

Et af de senere års mest omtalte byggerier, og en meget synlig reklamesøjle for in-situbyggeriets muligheder, er Axel Towers i det centrale København, tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og opført i total- entreprise af ZÜBLIN.

Bygningen består af fem sammenflettede, cylindriske tårne, hvor det højeste strækker sig op i 61 meters højde. Det glas- og tombak-indsvøbte hus indeholder 23.000 kvm kontor- og butiksareal over terræn og 18.000 kvm teknik- og p-kælder under terræn i fem kælderetager. Over terræn er konstruktionen lavet med en kombination af in-situstøbte og præfabrikerede søjler og in-situstøbte dæk med lette facader. Konstruktionerne er stabiliseret med in-situstøbte kerner i hver bygningskrop.

Ren søjle/dæk- konstruktion
– Det er lidt hip som hap om man vælger in-situ eller præfab, hvis søjlerne er regulære runde eller firkantede i pæne mål. Det går hurtigere at montere præfab, men du får nogle lidt mere komplicerede sammenstøbninger, mens in-situ tager lidt længere tid. Det handler ofte om forholdene på stedet og om, hvem der er arkitekt og projektleder på sagen. Resten af Axel Towers, det vil sige alle dækkene, kan stort set kun laves in-situ på grund af formen på huset, siger afdelingsleder Thomas Nielsen fra ZÜBLIN.

In-situ til specielle byggerier
– Elementfabrikkerne har i øjeblikket så travlt, at man er nødt til at tage det med i betragtning, når man planlægger sit byggeri, især hvis der er tale om specialproduktion – det går lidt nemmere med standardelementer som bjælker eller huldæk. Leverancetiden betyder, at in-situ er blevet genopdaget lidt, men det betyder også, at beton har tabt lidt terræn i forhold til andre konstruktionsformer som for eksempel stål, fortæller produktionsdirektør hos MT Højgaard Niels Lønow.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-1 2018.

 
Axel Towers var nomineret til In-situ Prisen 2017.

Læs mere her.

 

Relaterede artikler