Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

In-situbelægninger giver nye muligheder

Højt profilerede landskabsprojekter med markante in-situstøbte områder giver interesse for teknikken, der fint kan kombineres med traditionelle eller specialfremstillede betonfliser.

Foto: GHB Landskabsarkitekter.

Når det drejer sig om belægninger, har landskabsarkitekterne gennem de senere år efterhånden fået en større palet at male med. Udover standardfliser i natursten og beton i mange forskellige overflader, farver og formater, er det blevet mere almindeligt med specialproducerede, vådstøbte fliser, ofte med specielle overflader og i meget store formater.

– I en in-situverden kan du arbejde mere frit, du er ikke slave af et forbandt eller af formater, og det giver en større frihed. Med in-situ kan du digte dit eget forbandt og format. Når det drejer sig om overfladen, så kan du også være mere håndholdt, for eksempel ved at koste forskellige mønstre ned i den våde beton. I præfab er man begyndt at lægge matricer ned i formen, men selvom du arbejder med måske seks forskellige mønstre, så er det alligevel standardiseret, forklarer Julie Kierkegaard fra Landscape Architects.

Støbt i ét stykke
– Fordelen ved in-situ er, at du slipper for skæringer, men det giver mest mening ved meget store flader uden brud, og ved kringlede overgange til omgivelserne. Vi har brugt in-situstøbte belægninger i flere projekter, blandt andet ved Islands Brygge Metrostation, hvor vi har lavet en meget kompleks trappe, der krydser et bassin. Bortset fra enkelte trin er den støbt i ét stykke på stedet i løbet af en enkelt dag, lidt ligesom ved en glideforskalling, fortæller kreativ direktør og partner i GHB Landskabsarkitekter, Jacob Fischer.

 

Læs hele artiklen og se andre in-situ inspireret projekter i Magasinet BETON-1 2018.

 Trappen ved Island Brygge Metrostation er, med undtagelse af enkelte trin, støbt i ét stykke på en enkelt dag i hvid beton.
Foto: GHB Landskabsarkitekter.

 

Relaterede artikler