Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Undervisning fortalt igennem beton

Beton har mange anvendelsesmuligheder, og det kan mange ting. Hos Fjordforbindelsen Frederikssund og ved byggeriet af Himmelbyen i Ørestaden har betonen fået en ny funktion. Igennem det formbare materiale lærer skolebørn både om byggeri, dansk, matematik og naturfag.

Hvor stærkt er betonen, når det ikke er armeret, og når det er? Hvad kan det holde til, og hvor meget beton skal der egentlig bruges til at støbe et tårn i Himmelbyen i Ørestaden?

Det er nogle af de spørgsmål, som skoleelever kan blive mødt med, når de deltager i et undervisningsforløb ved Fjordforbindelsen Frederikssund eller i Ørestaden. De to projekter er adskilte, men fælles for dem er, at de bruger beton til at formidle læring til folkeskoleelever for at skabe interesse for byggebranchen og ingeniørfaget og vise, hvilket arbejde der foregår på en byggeplads.

Hos Fjordforbindelsen Frederikssund kan læreren vælge imellem to undervisningsforløb, hvor det første handler om selve udviklingen af broen. Her prøver eleverne at tegne en skitse, hvorefter de skal bygge en bro i tape og papir. Endnu mere interessant er forløb to, hvor eleverne selv får muligheden for at støbe beton med og uden armering for dernæst at teste styrken af de forskellige materialer hjemme på skolen. Her støber eleverne også en betonpille og -et fundament.Undervisningen i Ørestaden har lånt underviser og forme fra Fjordforbindelsen Frederikssund, så ideen er den samme, men er en del af et længere projektforløb. Forløbet skal vise eleverne om faserne i et byggeri. Så det indeholder alt fra ide- og projektfasen til konstruktion og videre til den organisatoriske implementering, som også er en del af et byggeri.

Det er i konstruktionsfasen, at eleverne har fingrene nede i selve materien, når de prøver at støbe i beton. Materialet er velvalgt, både fordi det bliver brugt meget, er billigt og kan mange forskellige ting.

-  En væsentlig del af byggeriet består af beton, og for mange mennesker er beton et uudforsket område. De ved ikke hvor fint eller elastisk, det kan være, siger Finn Lund, der er naturfagslærer på skolen i Ørestaden.

Foruden at støbe broelementer, får eleverne i Ørestaden også muligheden for at støbe forskellige ting, som de selv kan bruge. Det er for at vise eleverne, at beton ikke kun kan bruges til byggeri, men også til design af andre ting.

 

Relaterede artikler