Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Et byrum i rå stil

Megastore betonfliser på 2x2 meter og småbakker i beton er arkitektonisk underlægningsmusik på Göteborg Plads i Københavns Nordhavn.

I byudviklingen af Københavns Nordhavn indgår Århusgadekvarteret med infrastruktur og byrum – i alt 52.000 kvadratmeter pladser, promenader, gader, kanaler, brygger og broer. Herunder Göteborg Plads, der er designet og projekteret frem til projektforslag af arkitektfirmaet Sleth i samarbejde med arkitektfirmaet Cobe og Sangberg Arkitekter.

Fliser i storformat
Göteborg Plads’ karakteristiske komposition og udtryk er fastholdt igennem hele forløbet fra planlægning til realisering: En gennemgående belægning er store 2 x 2 meter betonfliser, der samler hele pladsen i et greb. De megastore fliser er 16 cm tykke og med kostet overflade, hver af dem vejer 1.500 kilo. Enkelte af dem er lagt i en jernramme for udtrykkets skyld og en del af fliserne er med en integreret afvandingsrende.

Råt og solidt
– De store betonfliser er valgt af forskellige årsager: Beton er et materiale, der traditionelt er brugt i industrihavne. Fliserne er holdbare og lokalt producerede. De store formater matcher pladsens store skala, og skaber en jævn og ensartet flade på hele pladsen. De skaber et råt og solidt udtryk, der passer godt til de gamle betonsiloer. Desuden står betonens lyse grå farve i god kontrast til de røde og mørke bygningsfacader, fremhæver arkitekt Lars Jensen fra Sleth

Bakker i beton
Desuden indeholder Göteborg Plads en serie bakkeformationer i mørkt, slebet beton der er placeret i pladsens sydlige del nær vandet. De er opbygget på en skal af polystyren, der herefter er blevet armeret og dernæst påført beton.
 

Læs hele artiklen i Magasinet-BETON 3-2017. 

Relaterede artikler