Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Multifunktionel klimasikring

Lindevangsparken på Frederiksberg er et fint eksempel på, hvordan man sikrer mod skybrud, får nogle fine, grønne opholdsarealer i et kompakt byområde og samtidig sparer udgiften til nye kloakker

Foto: Torben Petersen.

Området omkring Peter Bangs Vej, syd for Lindevangsparken på det vestlige Frederiksberg, var meget hårdt ramt i forbindelse med det ekstreme skybrud over København 2. juli 2011.

Centralt i den tostrengede løsning, der inddrager selve Lindevangsparken, står to markante betonkonstruktioner ”Scenen” og ”Spiralen”, der er blevet en slags funktionelle skulpturer i landskabet.

Scenen
Scenen er en betonskive med en diameter på 17 meter, der i tilfælde af skybrud fungerer som bund i en sø, hvor vandet kan opbevares. I det daglige fungerer den som rulleskøjtebane og lignende i Lindevangsparken.

– Betonpladen er meget vigtig. Hvis du bare laver et hul i en græsplæne, bliver det til mudder, og så har du et sølle sted bagefter. Betonpladen er essentiel, da alt skidtet havner her ved en oversvømmelse, men efter skybruddet kan betonscenen renses, og så har du en funktionel flade, der fungerer som dansescene, rulleskøjtebane og hvad folk ellers bruger stedet til, fortæller landskabsarkitekt Marianne Levinsen.

Spiralen
– Spiralen er en betonmur, der er støbt i ét, fordi der løber vand i toppen af den, så der måtte ikke være hverken fuger eller revner i betonen. Det er en enorm konstruktion, der stikker 1,2 m ned under jorden, og det krævede 16 lastbiler med beton den dag vi støbte den, fortæller Marianne Levinsen.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-2 2018

Læs om Lindevangs nominering til Bæredygtig Beton Prisen 2017

Læs flere klimacases


Ved skybrud bliver plænen bliver til en stor ”24 timers sø”, hvor vandet bliver tilbageholdt, nedsiver og langsomt lukkes ud i hovedafledningsårerne, når der er igen er kapacitet. Foto: Torben Petersen.


Spiralen er geometrisk en fibonaccispiral, en 1,1 m bred mur, der i det daglige fungerer som bænk. Foto: Torben Petersen.

 

Relaterede artikler