Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ny lovgivning åbner for hård kystsikring

En ændring af kystbeskyttelsesloven gør det fremover i højere grad muligt at sikre kysterne med beton eller andre hårde løsninger, og kommunerne vil få mulighed for at give tilladelse til kystsikring.

Foto: Mads Krabbe

Diskussionen om, hvorvidt man skal kystsikre eller lade naturen gå sin gang, om det så skal koste sommerhuse og andre arealer på kysten, når havet gnaver, har stået på i årevis ligesom diskussionen for og imod hård kystsikring versus sandfodring. Klimaforandringer og hårdere vejr gør spørgsmålet mere aktuelt end nogensinde.

Kystsikring eller ej
– Der er sket et stort skred i og med, at det bliver nemmere at komme igennem med hård kystsikring på grund af de ændringer i kystbeskyttelsesloven, som regeringen har fået gennemført. Der har været en kamp mellem Danmarks Naturfredningsforening, og de der ønsker at bevare naturen i dens oprindelige form og autenticitet på den ene side, og de der gerne vil redde deres ejendom på den anden, siger branchedirektør i Dansk Byggeri, Henrik Friis, og fortsætter:

– Den ene front ønsker en autentisk kystlinje og natur, mens den anden fraktion mener, at vi skal kunne sikre vores ejendomme og huse og veje langs kysten, og at det derfor er nødvendigt med hård kystsikring, hvilket vil sige beton eller andre hårde elementer, der kan modstå bølgerne eller i hvert fald forsinke den naturlige erosion.

Multifunktionel mur
– Vi er begyndt at arbejde på løsninger til den åbne kyst, nu hvor der bliver åbnet for hård kystsikring. Det næste vi arbejder på er sikring af klitterne, der angribes af vand ved foden. Vi har størst praktisk erfaring med højvandssikringer, fortæller salgschef Jørgen Dau fra Oranje Beton A/S, der er et af de få firmaer, der producerer standardelementløsninger i beton til sikring af blandt andet havneområder.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-2 2018Le Mur i Lemvig havn er en højvandssikring, der består af standardbetonelementer fra Oranje Beton. Foto: Mads Krabbe.
 

Relaterede artikler