Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Sluseanlæg med flere funktioner

Vejle er med et nyt sluseanlæg blevet sikret mod de oversvømmelser, der længe har plaget byen. Projektet har samtidig skabt et nyt rekreativt område i midtbyen og overflødiggjort store investeringer i nye kloakker.

Foto: Per Hallum, Cowi.

Vejle er udpeget som ét af de 10 mest sårbare områder i landet med hensyn til oversvømmelser. Ikke mindst midtbyen, der er gennemskåret af åer og ligger helt ud til den smalle og lange Vejle Fjord mod øst, har længe været hårdt ramt i forbindelse med stormfloder og skybrud.

Den store Vejle Å kommer fra vest og løber ud i fjorden, mens Grejs Å fra nord deler sig i Omløbsåen og Mølleåen, der begge løber gennem midtbyen, hvor de støder til Vejle Å. Med den nye klimaløsning tilgodeses tre formål i et og samme projekt: Kloaksystemerne i områderne langs Omløbsåen understøttes, et nyt sluse- og pumpeanlæg i beton sikrer byen mod oversvømmelser, og området omkring slusen er samtidig blevet en seværdighed og et rekreativt område i sig selv.  

– Når vi laver sådan et projekt i Vejle midtby, tæt på gågader og store butikker, så skulle det kombineres med et byrumsprojekt, som vi fik SLA til at lave. Området, hvor Omløbsåen møder Vejle Å, er et knudepunkt mellem flere uddannelsesinstitutioner og banegården, hvor mange mennesker kommer forbi, så SLA tog udgangspunkt i, at det også skulle fungere som et område, hvor mennesker kan mødes og opholde sig i det fri, fortæller ingeniør i Teknik & Miljø i Vejle Kommune, Paul Landsfeldt.
 

Læs hele artiklen i Magasinet Beton-2-2018

Læs flere klimacases

  


I det daglige står sluseporten åben, så fiskene kan forsætte deres naturlige vandring mellem Omløbsåen og Vejle Å.
Foto: Per Hallum, Cowi.

 

Relaterede artikler