Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Store betonrør til klimaudfordringen

Skybrudstunneller i beton med meget store tværsnit er en vigtig del af klimasikringen i de større byer, men det er ikke uden udfordringer at producere og etablere rørledningerne.

Foto: HOFOR

Som så ofte påpeget, så var det ekstreme skybrud over København 2. juli 2011 en øjenåbner for både borgere, virksomheder og myndigheder. De enorme vandmasser og heraf følgende omkostninger førte til udvikling af planer for klimatilpasning af byen, herunder København og Frederiksberg kommunes skybrudsplan fra 2012.

I planen anvises forskellige måder at opmagasinere og forsinke regnvandet på, så man så vidt muligt undgår at overbelaste kloakkerne, da spildevand og regnvandsafledning ikke er separeret ud i det meste af København.

 – Pladsen er trang i København, så det er sjældent, at vi kan lave løsninger i terræn. Og under jorden ligger der infrastruktur i tre eller fire lag. Så ofte er den eneste løsning faktisk at lave borede tunneller langt nede i jorden, eller store cut and cover projekter, forklarer projektchef for borede tunneller, Morten Elton Jensen.

 

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 3-2021

 

Relaterede artikler