Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

4 betagende beton-statuer

Fra kasematterne under Kronborg til en bjergtop i Rio. Vi har fundet fire af verdens mest imponerende statuer støbt i beton

Kunstnere verden over sværger til beton, når de skal udforme deres kunstværker – og har gjort det i hundredvis af år. Se bare disse fire eksempler på imponerende monumenter støbt i det slidstærke, langtidsholdbare materiale.

Sover som en sten

Har du vandret i de dybe underjordiske gange under Kronborg Slot, er du sikkert også stødt på den berømte statue af den sovende nationalhelt Holger Danske, der ifølge sagnet vågner op til dåd den dag, Danmark kommer i nød. Og siden 1985 har han været lavet af beton. Den originale gipsfigur fra 1907 måtte nemlig give op over for de kolde og fugtige kasematter.

Støbt på stranden

I den anden ende af Danmark sidder fire enorme mænd og kigger ud over Vesterhavet. Det er kunstneren Svend Wiig Hansen, der har udført de ni meter høje skulpturer i hvidt beton, der er blevet støbt direkte på stranden nord for Esbjerg. Og de rager så højt op i det flade landskab, at de i klart vejr kan ses 10 km væk. Kunstværket, Mennesket ved Havet, blev opført i 1995 i anledning af Esbjergs 100 års jubilæum som selvstændig kommune.

 

Moder Rusland

Men de fire hvide mænd er ingenting i forhold til den russiske kæmpe, The Motherland Calls, der troner på toppen af en bakke i Volgograd. Den 52 meter høje beton-skulptur forestiller Moder Rusland, der stolt svinger sit sværd og blev opført i 1967 som minde om slaget ved Stalingrad under anden verdenskrig. Hun blev dengang erklæret som verdens største skulptur – og er det muligvis stadig i dag. Den enorme statue består af intet mindre end 7.800 ton beton.

 

Kristus i Rio

Et af verdens syv moderne vidundere. Det er, hvad den berømte Kristus-statue, Cristo Redentor, i Rio de Janeiro, er udnævnt til. Den 30 meter høje beton-skulptur blev opført i 1931 og står med åbne arme og omfavner byen på toppen af Corcovadobjerget. Skulpturen med sokkel vejer 1.145 ton og er bygget af armeret beton beklædt med fedtsten. Statuen er tegnet af den franske art decó-billedhugger Paul Landowski. 

 

 

Relaterede artikler