Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton er det nye ler

I den lille sjællandske by Gadstrup i Roskilde Kommune afholder Karina Jensen betonkurser for kreative sjæle.

Tidligere var det ler, der blev arbejdet med i formning. Men nu har nu har beton overhalet leret indenom, og indtager førstepladsen som favoritmateriale blandt andet på grund af sit rå look.

For Karina Jensen begyndte betonkunsten med to ubrugelige klumper beton. Men øvelse gør mester, og nu er Karina ekspert og afholder betonkurser for kursister, der kan lide at bruge sin fantasi og kreativitet.

Et værksted fyldt med beton
Betonkurserne startede i et telt på græsplænen med fuldt bookede kursushold i weekenderne, men nu har Karina etableret et værksted i en sidebygning til familiehuset. Her tilbyder hun betonkurser på hverdagsaftener.

Bag værkstedets fire vægge kan du finde din indre betonkunstner frem og lade ideerne blomstre. Her kan du lave alt fra betonsvampe og høns til græskar og Karina står klar med vejledning og gode råd til at give betonen de helt rigtige former.

Betonen bliver lavet af en del cement til tre dele sand. Herefter tilføres lidt vand ad gangen, til der skabes en formbar masse. Det er svært at sige på forhånd, hvor meget vand der skal bruges, da det afhænger af, hvor vådt sandet er.

Der skal være nylonstrømper og latexhandsker nok
10 pakker nylonstrømper og fire pakker latexhandsker ryger der ofte i indkøbskurven, når Karina forbereder sine betonkurser. Det er nemlig vigtigt, at kursisterne bærer latexhandsker, når arbejder med beton, da den fugtige masse ætser og giver grimme huller i hænderne.

Selvom det lyder lidt fjernt, er nylonstrømper uundværlige i betonkunsten. Betonmassen puttes ned i nylonstrømpen, hvor overskydende væske presses ud af massen. Herefter formes figuren inde i nylonstrømpen nede fra og op. Betonen er hærdet efter et døgn, og nylonstrømpen kan tages af. Det tager op til 30 dage, før figuren er helt tør, men herefter kan den pynte i haven i mange år, da den modstår alle vejrtyper.

De rutinerede betonkunstnere
I det kreative værksted kan du slippe fantasien løs. Her er der ingen grænser for betonkunsten, som skaber et univers af muligheder.

Nogle af kursisterne har været på kurserne flere gange, og de har derfor kastet sig ud i at lave et fuglebad. De har lagt en stor bunke sand på bordet, som er overdækket af et skræppeblad. Ovenpå lægges beton lidt efter lidt, til hele bladet er dækket. Herefter skal fuglebadet tørre i et døgn, og kursisterne må derfor vente med at få deres betonkunst med hjem.

Find formen frem
Hvis man ikke har lyst til at forme figurerne selv, kan man bruge en silikoneform til at støbe figurerne. I Karinas værksted findes der blandt andet forme til at lave blomster, engle eller søslanger. Det eneste, der er vigtigt, når man benytter silikoneformene, er, at man banker alt luften ud af betonen, og det kan godt være en tidkrævende proces.

Vær med i legen
Betonkurser er for alle. Det eneste du behøver, er en god fantasi og en kreativ sjæl. Hvis du også vil være med på Karinas betonkurser kan du følge hendes Facebook-side ”Fr. Jensens kreativiteter”. Her bliver kursus-dagene lagt op.

Se mere om Karinas betonkurser.

 

 


Betonhønsene er blevet farvelagt i forskellige farver.

 


Der er travlt i værkstedet, men Karina står altid klar med gode råd og vejledning.

 


Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser i Karinas kreative værksted.

 


Ved hjælp af et skræppeblad kan kursisterne lave et fuglebad af beton.

 


Nylonstrømpen fyldes med betonmassen, hvorefter den formes nedefra og op.

Fotos: Karina Jensen

 

Relaterede artikler