Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton fortæller om Harald Blåtands borg

Harald Blåtand sikrede sin borg i Jelling med en palisade af træ. I dag viser beton, hvor palisaden stod – og mon ikke vikingekongen selv havde valgt beton, hvis han kunne?

Gorm den Gamle, Thyra Danebod, Harald Blåtand, Jellingestenene, de to kæmpemæssige høje og verdens største skibssætning. Jelling har i mange år været Danmarks vigtigste kulturarvsmonument, kendt af de fleste om ikke andet så fra historieundervisningen i skolen.

Nu er beton med til at gøre historieskrivningen endnu mere spændende. I forvejen var højene og skibssætningen omkring dem af imponerende størrelse, men så – i 2005 – fandt arkæologerne stolpehuller fra en palisade på ikke mindre end 360 gange 360 meter, som har beskyttet et område på 130.000 kvadratmeter. Der blev også fundet spor af tre langhuse, der har ligget langs palisaden.

Nu er såvel skibssætningen, palisaden og de 23 meter lange huse markeret med hvid beton. Skibssætningen med fliser, palisaden med fliser på 1,2 m gange 2,4 meter og tilspidsede søjler, langhusene med en belægning af fliser med samme størrelse som palisadens fliser.

Landskabsarkitekt Kirstine Jensens tegnestue har tegnet Monumentpladsen i samarbejde med kunstneren Ingvar Cronhammar, der har designet betonsøjlerne. Både fliser og søjler blev produceret af Aarhus Cementvarefabrik.

Et spændende islæt er brugen af Graphic Concrete til at markere palisadens stolper og ikke mindst til at visualisere langhusenes stolper og vægge.

Dermed er moderne betonteknologi med til at fortælle om et storstilet vikingebyggeri fra år 968, som er det år, hvor dendrokronologi har vist, at egetræet til palisaden blev fældet. Harald Blåtand var konge mellem 958 og ca. 987.

Monumentområdet i Jelling blev indviet den 10. september 2013. Jelling Monumenterne har siden 1994 været på UNESCOs 'World Heritage List' i selskab med så storslåede historiske bygningsværker som Akropolis, Stonehenge og den kinesiske mur.

Læs mere i Magasinet Beton 2-2014

 

Relaterede artikler