Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton i kirkegårdens dybe stille ro

På en kirkegård i København ligger et på flere måder usædvanligt betonmonument.

Den vækker minder om Triumfbuen i Paris, men der er langt fra det betonstøbte mausoleum på Vestre Kirkegård i København til kærlighedens pulserende hovedstad midt i Europa.

På den københavnske kirkegård står et gravmæle i beton, som den nu afdøde kontorassistent Gerda Edel Jørgensen fik opført efter sin død i 2014. Hun havde sparet 1,5 millioner kroner sammen til mausoleet, hvor hun i dag ligger begravet sammen med flere af sine afdøde familiemedlemmer.

Et særligt håndværk

Arkitekt Eigil Sonntag Johnsen og Niels Thorlund fra entreprenørfirmaet CG Jensen har arbejdet på at opfylde Gerda Edel Jørgensens ønsker til et sidste hvilested. Mausoleet er in-situ støbt i lys beton med glatte overflader og skrå vægge, og på siderne af den usædvanlige betonbygning er der udsmykket med dybe recesser, der danner et kors mod øst. Arbejdet med mausoleet er udført med den største respekt for materiale og sted. Det gælder eksempelvis den håndbyggede form, som har erstattet traditionel systemforskalling, samt et nøje udført finisharbejde i betonen.


Læs mere om betonmausoleet og det unikke støbearbejde i magasinet Beton nr. 4/2015.

 

Relaterede artikler