Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fiberbeton og ultra højstyrkebeton til facader

Fiberarmeret beton og ultra højstyrkebeton giver arkitekterne helt nye muligheder for at designe slanke og formmæssigt udfordrende facader til både nybyggeri og renoveringsprojekter.

Fiberbeton er en beton, der er iblandet plastfibre, glasfiber eller stålfibre. Man iblander typisk fibre som armering for at opnå højere bøje- og trækstyrke, for at imødegå og mindske svindrevner eller for at højne brandsikkerheden. Fiberbeton er meget formbart, let, holdbart og stærkt, og egner sig derfor fint til facadebeklædning – ikke mindst til renoveringsformål, hvor det er en fordel med de lette og tynde elementer, der reducerer konstruktionens samlede tykkelse.

I en ultra højstyrkebeton består fibrene typisk af stål. Der findes flere typer af UHPC (Ultra High Performance Concrete), og den første af disse blev opfundet og udviklet af Aalborg Portland i 1986, da de udviklede CRC (Compact Reinforced Composite). UHPC har i de sidste 15 år vundet indpas til særligt krævende konstruktioner. I USA bruges materialet i høj grad til broer, mens det i bl.a. Mellemøsten og andre lande især har vundet indpas til facader. UPHC har normalt en karakteristisk trykstyrke på mindst 150 MPa, men i praksis er den høje sejhed og tæthed lige så interessant.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON 3-2021

 

Relaterede artikler