Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Musiker-svigersøn fik unikt beton-instrument

Som inkarneret ”betonmand” var Erling Johansen ikke i tvivl om, hvad han skulle give sin bas-spillende svigersøn. Men hvordan bygger man egentlig et strengeinstrument i 100 pct. hvid og sort beton?

Da Erling Johansens datter efter 20 år i Los Angeles for to år siden overtalte sin amerikanske ægtemand, rock-bassisten Tom Nave, til at forlade band, familie og venner for at flytte med hjem til Danmark, skabte det selvfølgelig stor glæde i familien Johansen – og Erling besluttede med det samme, at han ville vise svigersønnen sin påskønnelse med en helt unik gave.

”Tom er bassist i flere bands i L.A. og han er ret god til det. Nu havde han så besluttet, at det var hans tur til at undvære familien, og hvordan påskønner man så som betonnørd sådan et offer,” spørger Erling Johansen og svarer selv:
”Man laver da selvfølgelig en basguitar til manden i 100 pct. hvid og sort beton!”

Støbt i to dele

Erling Johansen har arbejdet med stort set alle aspekter af beton siden 1970erne og er i dag salgskonsulent hos Kroghs A/S, der kom til at spille en afgørende rolle i det specielle projekt.
”Første skridt var at købe en elbas med det rigtige design, så jeg kunne gå i gang med at lave formen, der også blev støbt i beton,” forklarer Erling Johansen.

Instrumentet er støbt i to dele – gribebræt og guitarkasse, og målet var en bas, der kunne bruges i bandet. Det vil sige, at den ikke måtte blive for tung, og at der skulle være luft og skum, alle de steder, der ikke var beton.

Krævede unik blanding

”Jeg skulle bruge en hvid mørtel, der kunne flyde 70 cm, hvor der kun var 5-10 mm plads inklusive tyndt armeringsnet, som jeg lavede af voliere-net. Derfor gik jeg til Kroghs laboratorium, som gjorde det hele muligt,” siger Erling Johansen og fortsætter.

”Jeg har ikke kunnet lave det uden laboratorie-arbejdet – Arbejdet krævede en særlig blanding, der både sikrede farven og den store flydeevne.”

Den tunge lyd

Resultatet blev en smuk hvid og sort basguitar på 7,7 kilo – ifølge instrumentbyggeren stadig i den tunge ende, men dog perfekt til formålet.

”Tom blev meget meget glad for bassen. Lyden er ganske enkelt fantastisk , og han spiller altså tung rockmusik, så både materialet og vægten er lige i hans ånd,” siger Erling Johansen, der erkender, at han nu har fået musikalsk blod på tanden.

Ny bas på vej

”Da jeg var helt ung byggede jeg faktisk en bas i træ. Det var i den alder, hvor de fleste tror, de skal være rockstjerner. Jeg blev aldrig selv musiker, det blev – heldigvis - beton i stedet,” siger han.

Nu har han så fundet en måde at kombinere de to ting på, og Erling Johansen fastslår, at bas nummer to er på vej.
”Denne gang har jeg jo erfaringen, så denne gang kommer vægten ned omkring de seks kilo,” lyder det fra den unikke instrumentbygger.

 

Relaterede artikler