Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Vejen vil være kendt for betonkunst

Hvorfor ikke beton i stedet for granit eller bronze? Museumsinspektør og ildsjæl Teresa Nielsen vil tiltrække kulturturister med betonkunst.

Halløj, hvad er mon det? Sådan har der været god grund til at tænke i Vejen og omegn siden sommeren 2013, hvor forskellige emner i beton er dukket op på veje, pladser og sågar grønne enge. Kunst, byinventar eller noget helt tredje?

Forklaringen hedder Egnsbeton, som er et skulpturprojekt med udspring i Vejen Kunstmuseum. Det handler om betonskulpturer skabt til en bestemt egn og sted; stedspecifikke værker.

Den første fase i Egnsbeton blev gennemført i 2013, hvor billedhuggeren Esben Kleemann udførte 14 betonværker med udgangspunkt i lokal inspiration. Drivkraften i projektet er museumsleder Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum.

»Missionen er at få folk til at stoppe op og tænke over kunstens væsen, mærke efter og tilmed opleve en uventet brug af et materiale, som mange har fordomme overfor. De fleste forbinder uvilkårligt beton med kedelig kilometerarkitektur. En af missionerne med Egnsbeton er at byde på helt andre vinkler, der viser materialets potentiale. Få ved, at beton kan afforme lige så præcist som bronze, men koster en brøkdel af prisen, er tungt og relativt hærværkssikret«, oplyser Teresa Nielsen.

Fase 2 i Egnsbeton er nu i gang. Fire danske billedhuggere laver værker i beton til opstilling langs Kongeåen, der var Danmarks grænse mod hertugdømmet Slesvig fra 1864 til 1920. Billedhuggerne er Eva Steen Christensen, Sophus Ejler Jepsen, Karin Lorentzen og Morten Modin.

»Lykkes det at føre Egnsbeton-projektet videre over en årrække, kan det resultere i at Vejen og omegn får et nyt potentiale – at folk med interesse for beton valfarter hertil, som man en gang tog til Brande for at se på gavlmalerier eller til Sindal for at opleve byens mange vandkunster. Helt afgørende er det, at der holdes et eksperimenterende, højt kunstnerisk niveau, så der også tales til kulturturisterne, der er villige til at flytte på sig efter de unikke oplevelser i landskabet«, siger Teresa Nielsen, som er i fuld gang med at gøre Vejen til et omdrejningspunkt for betonkunst.

Læs mere om Egnsbeton og se flere billeder i Magasinet Beton, nr. 2/2014
Se filmen om Egnsbeton og tilblivelsen af Esben Kleemans skulpturer

 

Relaterede artikler