Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Bæredygtigt betonbyggeri i Malmø

Urbana Villor byder på villaens fordele midt i byen – og masser af beton

Urbana Villor er et prisvindende svensk boligbyggeri, hvor omfattende brug af beton er med til at sikre stor bæredygtighed.

Udgangspunktet er, som navnet antyder, drømmen om en villa i byen. På Västre Hamnen i Malmø er den realiseret som syv boliger i to bygninger på henholdsvis to og fem etager. Urbana Villor er som villaer stablet oven på hinanden. De syv ’villaer’ er hver på 140 kvadratmeter, selv om det samlede grundareal kun er på 500 kvadratmeter.

Hver bolig har villaens kvalitet med både fælles og privat have – samt direkte adgang ind i boligen fra en elevator, der er stor nok til cykler og barnevogne. Der er ingen fælles hovedtrappe som i sædvanligt etagebyggeri.

Bæredygtigt byggeri

Bæredygtigheden er i centrum med masser af isolering og højisolerende vinduesglas. De tunge betonkonstruktioner medvirker til energibesparelse og døgnudjævning af temperaturen. Balkoner og tag har 30 cm jord, som dels kan optage regnvand, dels gør det muligt at dyrke både prydplanter og økologiske grønsager, der får næring fra et fælles komposteringsanlæg.

Antallet af materialer er bevidst minimeret. Boligerne har således som udgangspunkt slebne betongulve, rå betonvægge og betonlofter med et minimalistisk udtryk. Nogle af boligerne har endda køkkenborde af beton.

Gårdhuset er opdelt i to spejlvendte boliger i tre etager med hver sin have på taget. Gadehuset består af fem lejligheder med hver sin balkonhave og fælles terrasse med spabad på taget.

Urbana Villor er opført i 2008. Projektet er tegnet af arkitekterne Pontus Åqvist, Cord Siegel & Karin Larsson.

Bydelen Västre Hamnen i Malmø er skudt frem på den grund, hvor det store skibsværft Kockums i sin tid lå med den 140 meter høje portalkran, der var synlig på lang afstand. Værftet har i øvrigt en særlig betydning for mange danske betonfolk, idet den store tørdok blev brugt ved støbning af de sænkekasser, der senere blev til fundamenter under Øresundsbroens pyloner.

Læs mere og se flere billeder

Relaterede artikler