Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Boligbyggeri med genbrug

Det almene boligbyggeri Circle House ved Aarhus, bliver verdens første cirkulære boligbyggeri. I pionerprojektet skal hovedparten af bygningskomponenterne kunne genbruges i andre byggerier.

Foto: Tom Jersø 

Set ud fra såvel bæredygtighed som økonomi gælder det om, at genanvendelse af materialer sker så højt oppe på værdikæden som muligt. Genanvendelse af nedknust beton til at producere ny beton er formentlig bedre end at bruge betonen som bærelag, og hvis man kan genbruge eksisterende betonstrukturer i stedet for at nedknuse betonen, er det helt sikkert en god idé. I byggerier som udbygningen af Københavns Universitet Amager og de ombyggede siloer i Københavns havneområder har man bevaret mest muligt af de oprindelige betonstrukturer, hvilket har givet besparelser - ikke mindst på projekternes CO2-aftryk.


En anden mulighed er at genbruge byggematerialerne på komponentniveau, således at en bygning efter endt brug kan adskilles i sine bestanddele, der så kan bygges ind i nye byggerier. Det er også tanken bag Danmarks første cirkulære byggeri Circle House – 60 almene boliger i Lisbjerg uden for Aarhus, der skal stå færdige i 2020 med Lejerbo som bygherre.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-4 2018

 

Relaterede artikler