Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Sikring mod radon i nye og gamle bygninger

For højt radonniveau i indeluften er kun et problem i mindre byggerier som enfamiliehuse. Til gengæld skønnes hele 350.000 boliger i Danmark at have et radonniveau over referenceniveauet på 100 Bq/m3

For at konstatere om der er problemer med for højt radonindhold i luften, er det nødvendigt med målinger i den konkrete bygning. Radon giver ved indånding øget risiko for lungekræft.

 – Når vi opvarmer en bygning, stiger den varme luft til vejrs og trækkes ud af bygningen via naturlig ventilation, og den skorstenseffekt, der opstår, når vinden bevæger sig hen over bygningen. Det skaber et lidt lavere lufttryk over nederste gulv, end vi har udenfor. Hvis der er revner eller sprækker i betondækket, vil jordluften blive suget ind i huset fra et areal, der svarer til lidt mere end husets fodaftryk, forklarer seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Torben Valdbjørn Rasmussen.

I praksis er der kun problemer med enfamiliehuse, kædehuse og rækkehuse. I etageejendomme er konstruktionerne så massive, at man uanset bygningens alder, sjældent måler radonniveauer på over 100 Bq/m3.

Læs resten af artiklen i magasinet Beton

 

Relaterede artikler