Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Prototype på klimaflise er klar

Der er blevet gået, hoppet og trampet på de godt 5 meter fortov, som udgør den allerførste teststrækning af Klimaflisen, der skal forebygge oversvømmelser.

Foto: Alexander Banck-Petersen

En række forskellige eksperter har siden 2013 arbejdet på at undersøge, hvordan byens fortove kan være med til at håndtere de store regnmængder. Og nu har den innovative klimaflise gennemført og bestået sin første 1:1 afprøvning.

Vi skal gå på vandet

Udviklingen af Klimaflisen er støttet af kampagnen Klimaspring under Realdania, hvor arkitektfirmaet Tredje Natur arbejder sammen med ACO Nordic, Orbicon, Kollision, Teknologisk Institut og Wewers.

På trods af sit navn er Klimaflisen ikke bare en flise, men et modulært ”plug & play-system”, der består af en kasse med aftagelige sider, hvor betonflisen udgør låget. Når du sætter kasserne sammen, får du en lang rende, som kan rumme vandet under fortovet.

Mulighederne med klimaflisen er mange. Du kan lede vandet til en sø, forsinke vandet og lede det til kloakken, når der igen er plads, nedsive vandet til grundvandet eller opbevare vandet og bruge det til vanding og andre formål.

Test i den virkelige verden

Efter den veloverståede første test af prototypen, arbejder eksperterne nu videre. Den næste store milepæl bliver at få testet konceptet i den virkelige verden blandt rørføringer, ledninger, trafikal belastning og hvad byrummet ellers byder på af udfordringer.

Efter planen skal Klimaflisen være klar til at indtage byens gader i 2017.

Læs mere og se video om Klimaflisen

Læs tidligere artikel om klimaflisen på side 10 i Beton 2-2014