Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Byens gulv skal designes til Jeg-generationen

De udenlandske hovedtalere på konferencen Byens Gulv gør op med årtiers byplanlægning med store overordnede designs. Byens arealer skal i stedet tilpasses de nye Jeg-mennesker, der vil have individuelle oplevelser.

Jeg-generationen er flyttet ind på byens gulv. De søger oplevelser og fortællinger mellem husene, parkerne og pladserne. Men det skal være oplevelser og fortællinger, der passer til netop dem. Ligesom vi alle efterhånden er vant til, at der står ”I” foran alt i dag, skal der også stå ”jeg” foran oplevelsen af byens rum. 

”Jeg-oplevelsen er flyttet ud i byens landskab. Den måde, vi oplever på, er altid personlig. Det, vi I dag skal som byplanlæggere og arkitekter, er, at tilbyde mulige historier som kan opleves individuelt af brugerne.”

Det fortæller de to landskabsarkitekter og bydesignere Robin Winogrond og Lucas Schweingruber fra den schweiziske tegnestue Studio Vulkan i Zürich. De to anerkendte arkitekter har en lang række vellykkede projekter bag sig i hjemlandet, og man kan nu møde dem i Danmark, når de holder åbningsoplægget på konferencen Byens Gulv den 1. februar på Nyborg Strand. 

Glem det store design 
Med personliggørelsen af oplevelsen er beskeden til deltagerne på konferencen også, at de skal gøre op med den traditionelle tankegang, at et projekt skal styres af den store overordnede ide. 

”Det handler om den store forståelse, men ikke om det store design, fastslår Lukas Schweingruber, og han er ikke bange for at bruge store ord: - Vi skal gen-fortrylle byen! - Vi mangler plads i byerne i dag. Derfor må vi skabe mindre områder, som kan være stærke poetiske katalysatorer for vores fantasi og oplevelser,” siger Robin Winogrond. 

Akupunktur i rummet 
Et eksempel på Studio Vulkans projekter er forslaget til en støjmur midt i et trafikeret forstadsområde i Zürich. Her er den traditionelle mur i stedet blevet til et filmlærred skabt af matteret glas, hvor refleksioner fra trafikken, solen og bilernes lygter skaber en film til fri fortolkning af alle, der passerer forbi. Dermed kan byens gulv på området forblive som den er i beton, asfalt og brosten – nødvendig for infrastrukturen. 

Et færdigt projekt er Wildwood Plaza i byen Uster, hvor et smalt, grønt område i udkanten af byen er transformeret til tre forskellige skove med vilde naturoplevelser på meget lidt plads. Samtidig fungerer de små skove som helt traditionelle forbindelsesled mellem områder af byen. 

”Det er som en slags akupunktur i rummet. Du kan se det, vi har gjort – men du ser det ikke. I stedet kan du gøre det til dit eget personlige område og skabe din egen personlige historie.” 

Se flere af Robin Winogrond og Lukas Schweingrubers projekter på www.studiovulkan.ch

Fakta om Byens Gulv 
Konferencen Byens Gulv afholdes på Hotel Nyborg Strand den 1. februar 2017. Der er parallelt med konferencen en virksomhedsmesse, hvor leverandører kan vise deres ydelser eller produkter frem. 

Formålet med konferencen er at samle alle med interesse for byens belagte arealer – kommuner, forsyningsselskaber, byplanlæggere, landskabsarkitekter, ingeniører, anlægsgartnere og leverandører. 

Byens gulv er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Dansk Beton Belægningsgruppen, Dansk Byplanlaboratorium, Danske landskabsarkitekter, Danske Anlægsgartnere, Kommunal Vejteknisk Forening og IDA Trafik og byplan. 

Se mere på www.byensgulv.dk, hvor der er yderligere info om program og tilmelding. 

Tilmeld dig konferencen Byens Gulv her