Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Få fod på historien om byens gulve

De færreste har fod på historien bag byens rum, selvom vi hver dag cykler, går, løber, leger eller opholder vi os i parker, skolegårde, på legepladser, cykelstier og fortove. På konferencen Byens Gulv, som Dansk Beton Belægningsgruppen i Dansk Byggeri er medarrangør af, bliver du fx klogere på, hvordan sygdomsepidemier i 1880´erne spillede ind. Lektor, landskabsarkitekt Torben Dam ved Københavns Universitet tager os med tilbage i tiden.

Et større og større areal af Danmarks byer bliver i dag belagt bl.a. med betonfliser og belægningssten. Når fremtidens byområder tager form, er det derfor vigtigt at tænke byens gulv ind i alle faser fra idé til virkelighed. For at få indsigt og den nyeste viden og konkrete eksempler på tidens tendenser mødes arkitekter, landskabsarkitekter, entreprenører, producenter og ingeniører hvert år på konferencen Byens Gulv. I 2020 er det syvende gang konferencen holdes, og temaet er de byrum, som vi færdes i – eller rettere på – i hverdagen.

Torben Dam, der er lektor på Københavns Universitet, er en af oplægsholderne på konferencen. Han bringer os tilbage til 1800-tallet, hvor en udstilling i Tivoli i København viste seks forskellige typer belægning, der blev afgørende for, hvordan fortovet ser ud i København.

Københavnerflisen – fortsat et mysterium
- I København valgte vi betonflisen – eller københavnerflisen som den senere blev kaldt – tilbage i slutningen af 1800-tallet. Men hvorfor valget lige faldt på betonflisen, er fortsat et mysterium. Jeg har læst samtlige referater fra borgerrepræsentationen fra 1870 til 1940 uden at finde svaret, fortæller Torben Dam, der fra omkring årtusindeskiftet har været optaget af at grave tilbage i historien om bl.a. betonflisen på de københavnske fortove.

At vi overhovedet fik fortove i Købehavn hang sammen med, at der var store problemer med hygiejnen tilbage i 1850. Vi oplevede store epidemier med tyfus og dysenteri, og det førte til, at læger og mange andre pressede på, for at vi skulle have kloakeret. Efter kloakeringen var alt gravet op, og der opstod et behov for at anlægge fortove, hvor man kunne færdes i hverdagen.

I dag kan vi stadig se københavnerflisen, som så dagens lys ved udstillingen i 1888, på byens fortove i København. Den er karakteristisk ved den varme rødgyldne farve i overfladen, som stenene i grusset, der var sejlet ind fra Svaneke på Bornholm, giver.

På konferencen Byens Gulv kommer vi en tur rundt i hele landet og ser på de rum og gulve, der danner rammen om vores hverdagsliv. Fx fortæller landskabsarkitekt Marianne Levinsen om Tornhøj ved Aalborg, mens afdelingschef Bo Riis Duun tager os med til Åbenrå, der er en by i forandring.

Foruden Belægningsgruppen står følgende bag konferencen: Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere, Danske Landskabsarkitekter, Dansk Byplan Laboratorium, IDA, KVT og vej-eu.dk.

Se hele programmet


Vil du vide mere?

Hvis du har lyst til at høre mere om Byens hverdagsgulv, så tilmeld dig Byens Gulv 2020, der afholdes 29. januar i Nyborg.

Tilmeld dig Byens Gulv 2020