Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Radioindslag: Følg den gældende standard og begræns ukrudt på belægninger

I dag er det både dyrt og besværligt for kommunerne at fjerne ukrudt på fortove, torve og veje rundt omkring i byerne. Men hvis man lægger fliser, sten og anden belægning efter de gældende standarder, kan kommunerne spare penge – samtidig med, at de kan skære ned på brugen af pesticider.

Foto: Torben Eskerod

Når debatten falder på ukrudt i bybilledet, drejer den sig oftest om, hvordan man bekæmper det og ikke, hvordan man forebygger det.

Næstformand for Belægningsgruppen under Dansk Beton i Dansk Byggeri, Kim Falkenberg, opfordrer derfor fagfolk, der beskæftiger sig med projektering og vedligeholdelse i landets byer, til at gøre sig bekendt med de gældende standarder og krav, der findes inden for belægning, da det kan begrænse ukrudt i fremtiden.

- Vi ser ofte, at flere belægninger er fuget med strandsand, stenmel og andre materialer, som den enkelte udfører har bedst erfaring med. Desværre overholder langt de fleste af de materialer ikke den gældende standard DS 1136. Det betyder blandt andet, at ukrudt får meget nemt ved at tage fat, siger Kim Falkenberg.

DS 1136 er udarbejdet af Dansk Standard til dem, der arbejder med udførelse af brolægning. Men det er ikke alle i branchen, der benytter sig af den viden, og det er en skam, mener Kim Falkenberg.

- Fugematerialer som ikke overholder DS 1136 forsvinder også nemt fra fugen igen, eksempelvis strandsand, det jo er meget finkornet. Kigger vi på strandsand i et mikroskop, er stenene runde som ”tennisbolde”. Det er nemt at få ned i fugen, men det forsvinder desværre også nemt igen.

Spar på pesticiderne
Belægning der er lagt rigtigt, har et mindre forbrug af pesticider, hvilket både er til gavn for kommunernes pengepung og for miljøet. Kim Falkenberg opfordrer derfor til, at man gør sig bekendt med de gældende standarder, hvis man arbejder med belægninger rundt om i byerne.

- Hvis flere kendte til den gældende standard, ville flere aktører forholde sig til, om det er det korrekte fugemateriale, der er anvendt, eller hvordan den skal vedligeholdes. Det er vigtige spørgsmål at stille, og som på sigt kan spare kommunerne for penge, da det kan minimere brugen af pesticider, siger Kim Falkenberg. 

Hør P1-indlæg om brug af pesticider til bekæmpelse af ukrudt i betonbelægninger

Hør den første udsendelse (tema: Pesticider i landets kommuner)

Hør den anden udsendelse (tema: Kim Falkenberg - færre pesticider)