Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

PH’s arkitektoniske betonlussing

Poul Henningsen designede ikke bare lamper. Han var også maler, visedigter, kulturkritiker, provokatør og ikke mindst arkitekt – og i 1937 tegnede han sit eget provokative hus med rå beton, tagpap og jerndøre.

På en stærkt skrånende grund i Gentofte nord for København kunne måbende naboer og forbipasserende i midten af 1930’erne følge med i, hvordan et råt og uskønt hus på rekordtid skød op i det pæne villakvarter. 

Poul Henningsen tegnede huset til sig selv og sin familie, som bestod af hans første hustru Else og børnene Berta og Simon. Huset var på én og samme tid et byggeteknisk eksperiment og et håndgribeligt udtryk for hans samtidskritiske livssyn i forhold til materialer og planløsning. 

Rå og upyntet beton

Huset fordeler sig i ikke færre end 11 niveauer, og de rå materialer er hverken blevet skjult eller pyntet. De står som rene, grå betonblokke, grønt tagpap og industrielle vinduer og døre af jern. 

Her er ingen overflødig pynt, krummelurer eller fine bemalinger, og dermed var huset en æstetisk lussing i ansigtet på den pæne københavnske forstad. Først langt senere skulle det vise sig også at være en fremsynet forløber for det populære parcelhus. 

I 1995 blev PH’s hus fredet, og i dag indgår det i Realdania By & Bygs samling af fredede og bevaringsværdige ejendomme.