Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Besøgscenter Hammershus på Bornholm

Besøgscenter viser, hvordan in-situ beton kan komplimentere naturen. Det er besøgscentrets gulve, vægge og nicher som er støbt på stedet i beton med tilslag af granit og lokale sten.

Det er Architects Arkitema og Christoffer Harlang Architects, der står bag besøgscentret, som sammen med Nordbornholms Byggeforretning ApS som hovedentreprenøren og underentreprenøren Jens Møller Gudhjem, er nomineret til In-situ Prisen.


Fabriksbetonforeningen giver In-situ Prisen til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt (in-situ = på stedet) beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale.


- In-situ beton og uspoleret natur er som salt og peber, som komplementerer hinanden smukt og naturligt. I vores naboland Norge er der en stærk tradition for denne kombination, og det glæder mig meget, at vi nu også kan opleve dette på solskinsøen Bornholm, siger Jan Søndergaard Hansen, formand for Fabriksbetonforeningen.

Besøgscenter Hammershus er nomineret til prisen for udnyttelsen af betons potentiale som et naturligt og robust materiale.

- Det er en smuk og enkel konstruktion der med støttevæg og terrændæk af beton fremstår rolig og vedvarende, siger Jan Søndergaard Hansen.

 

Helhedsoplevelsen har været altafgørende

Arkitema Architects og Christoffer Harlang Architect har begge været arkitekt og landskabsarkitekt på byggeriet af besøgscenter Hammershus.

En af de ting, som arkitekterne har valgt at tegne ind i projektet, er et tag, der lægger sig i forlængelse af det bakkede landskab.

- Vi er rigtig glade og stolte over at være nomineret til In-situ Prisen 2019. Vi har med et brugbart tag valgt at vægte den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt ved at underspille bygningens fremtoning, når man ankommer som besøgende, fortæller senior partner i Arkitema Architects, Poul Schülein.

Og så projektets anden arkitekt, professor Christoffer Harlang, er glad for nomineringen.

- Vi er meget glade for og stolte over nomineringen Hammershus Besøgscenter til In-situ Prisen 2019. Fra første færd har vi været optaget at formgive i beton, fordi det giver mulighed for nogle fantastiske virkninger i rum og i overflader. Vi har forsøgt at lave et hus der på én og samme tid er både robust og raffineret. Det er dejligt at det bliver så positivt modtaget, siger professor Christoffer Harlang.

En sjælden og unik støbeopgave
Om betondelen kan direktør Morten Iversen fra Jens Møller Gudhjem A/S fortælle om et helt unikt støbearbejde:

 

- Det var en meget speciel støbeopgave. Dele af væggene var beskrevet som elementer, men da der var krav om synlig lodret bræddeforskalling på begge sider, foreslog vi på et tidligt tidspunkt at støbe alle væggene in-situ.

 

- Der er stort set ingen rette vinkler, og de fleste hjørner er runde, så der var tale et meget krævende og omfattende forskallingsarbejde. Det har givet byggeriet et helt unikt resultat, som alle parter er stolte af i dag, siger Morten Iversen.

 

Afsløres den 28. marts
Vinderen af In-situ Prisen afsløres den 28. marts ved en prisfest i Dansk Arkitektur Center, hvor også Bæredygtig Beton Prisen og Betonelement-Prisen uddeles.

Besøgscenter Hammers er nomineret til In-situ Prisen 2019 for udnyttelsen af betons potentiale som et naturligt og robust materiale. Fotograf: Jens Lindhe