Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton i pagt med naturen

Nordens længste bro over land svæver op til 30 meter over det unikke og totalfredede naturliv i Funder Ådal. De høje krav til naturbeskyttelse bragte en for danske forhold sjælden byggeteknik i spil.

Broen over Funder Ådal ved Silkeborg blev taget i brug i 2012, og kommer fra 2016 til at spille en markant rolle i den direkte forbindelse mellem Aarhus og Herning.

Samtidigt er der tale om en både unik og fascinerende betonkonstruktion, opført med såkaldt taktvis fremskubning. En metode, der kun sjældent bruges i Danmark og aldrig før i så stor skala som her.

Norden største

Med sine 730 meter er Funder Ådal-broen således den længste bro over land i Norden, og samtidigt betød krav til naturbeskyttelse, at den svæver helt op til 30 meter over jorden.

Broen er designet og projekteret af den tyske rådgiver K+S Ingenieur-Consult GmbH & Co, mens byggeriet blev håndteret af Züblin+Dywidag. IBF leverede betonen, og Gottlieb Paludan Architects gav landskabsarkitektonisk rådgivning.

Svævende tvillinger

Broen består af to tvillingebroer opført så de berører områdets liv så lidt som muligt. På samme måde blev byggemetoden netop valgt for at skåne miljøet, da det med fremskubning ikke er nødvendigt med stilladser og forme mellem søjlerne.

”Med enkle og klare konstruktioner matcher den Ådalens store landskab, og med sin rolige tracering beskriver den en svævende bevægelse over Ådalen,” skriver arkitekterne på deres hjemmeside, hvor der også findes flere smukke billeder af den færdige bro.

Nomineret til In-Situ Prisen

Som bilist på broen er man, selv med 110 kilometer i timen, tilbøjelig til at give artikterne ret, og bygningsværket har da også fået flot anerkendelse – blandt andet som én af tre nominerede til In-Situ Prisen i 2013.

Læs mere om nomineringen til In-situ Prisen 2013

Læs mere om broen i , hvor projektleder på byggeriet Niels Jørgensen fortæller om den unikke byggeproces.