Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Leg dig frem til en forfinet belægning

Torben Schønherr leverer opskriften på at forvandle rå beton til et elegant underlag.

Landskabsarkitekt Torben Schønherr og kollegerne på tegnestuen i Aarhus har markeret sig som sande tryllekunstnere, der evner at forvandle vindblæste pladser til indbydende byrum. Senest er Bispetorv og Store Torv, som ligger centralt placeret ved Aarhus Domkirke, taget under kærlig behandling. Træer, bølgende trapper og en botanisk klosterhave vil i sensommeren 2015 skyde op på pladsen.

Torben Schønherr forklarer i et interview i magasinet Beton, hvordan enkelthed, en klar hovedidé og fokus på holdbarhed er tre væsentlige ingredienser i tegnestuens bedste projekter. Samtidig leverer han opskriften på, hvordan beton trods sin rå karakter kan bruges til at skabe elegante belægningsløsninger på byens gulv.

Anderledes tænkning

Ifølge den erfarne arkitekt handler det om at kigge på beton med nutidens briller. For 30-35 år siden hørte beton hjemme på havnen eller i konstruktionen i et hus, men sådan er det ikke i dag.

Den aarhusianske tegnestue har blandt andet ført betonen ind i en gårdhave på Herning Gymnasium i en formgivning, der gør møbler overflødige. Foran kunstmuseet HEART i Herning er helt almindelige betonfliser – en hyldevare i det nærmeste byggemarked – brugt til at skabe et særsyn af et mønster. Det er bare to eksempler på, hvordan beton kan afklædes sin råhed, når man leger med den.

Beton, granit eller asfalt?

Torben Schønherr beskriver, hvordan især mange offentlige bygherrer ofte skriver granit på ønskesedlen, fordi materialet er kendt for sin lange holdbarhed. I samme sætning advarer han dog generelt mod forkærlighed for et bestemt materiale. Brugen bør altid afgøre, hvilket materiale arkitekt og bygherre i fællesskab vælger som belægning, mener Schønherr.

Læs hele interviewet med Torben Schønherr og se udvalgte projekter i magasinet Beton, nr. 2/2015.