Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Besøgscenter Hammershus har X Factor og vinder In-situ Prisen 2019

Besøgscenter Hammershus, der lagde hus til Thomas Blachmans bootcamp, har X Factor, når det gælder brugen af beton. Arkitekterne og entreprenørerne bag besøgscenteret vinder In-situ Prisen 2019, der blev uddelt i aftes ved Dansk Betons store prisfest på Dansk Arkitektur Center.

Arkitema Architects A/S, Christoffer Harlang Architects A/S, Nordbornholms Byggeforretning ApS og Jens Møller Gudhjem A/S har med Besøgscenter Hammershus sammen skabt et stykke moderne arkitektur, som formår at indpasse sig i det dramatiske nordbornholmske landskab. Det belønnes de for med In-situ Prisen 2019.

- Besøgscentret ved Hammershus får In-situ Prisen 2019 for et overbevisende hovedgreb, som i kraft af en sikker fornemmelse for virkemidler og materialer, får de to bygværker, slotsruinen og besøgscentret, til at indgå i en raffineret dialog og understrege hinandens kvaliteter, hedder det i motivering fra dommerne Arkitekt MAA Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects A/S og arkitekt MAA Sophus Søbye, Sophus Søbye Architects A/S.

Arkitema Architects A/S og Christoffer Harlang Architects A/S har netop vægtet den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt ved at underspille bygningens fremtoning, når man ankommer som besøgende. Besøgscenter Hammershus udnytter betonens potentiale som et naturligt og robust materiale. En smuk og enkel konstruktion der med støttevæg og terrændæk af beton fremstår rolig og vedvarende. 

Smuk ruin fra vores tid
Jesper Gottlieb og Sophus Søbye kalder også besøgscentret for et tidsløst værk med en meget lang holdbarhed:

- Skulle uheldet være ude, er der ingen tvivl om, at Bornholms Besøgscenter med sine veludførte og veldisponerede betonvægge har potentialet til at blive en af de smukkeste ruiner fra vores tid, hedder det i dommernes motivering.

Besøgscentrets gulve og vægge er in-situ-støbt beton, taget er udført i egetræ, mens glasfacaden er udført i metal.

-  Brugen af materialer – beton, træ, stål og glas – er alle indbyrdes afstemt på en måde, hvor hvert materiale benyttes netop dér, hvor dets egenskaber kommer bedst til sin ret, mener dommerkomitéen.

Med In-situ Prisen er det tredje gang på bare et år, at byggeriet er blevet præmieret. Besøgscentret har tidligere vundet en pris for tømrerarbejdet med Tømrerprisen 2018 samt en pris i kategorien "bedste udstillingsbygning" ved World Architecture Festival i Amsterdam i 2018.

Ud over Besøgscenter Hammershus var Trekroner Kirke, erhvervshuset Haucon og Cityringen nomineret til In-situ Prisen.

Se TV2 Bornholms indslag om vinderne af prisfesten
TV2 Bornholm var med, da vinderen af In-situ Prisen 2019 blev afsløret. De har interviewet arkitekt og dommere. 

Du kan se TV-indslaget her. 

Yderligere oplysninger:
Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, Susanne Lundbeck, tlf. 30 69 57 13, sul@danskbyggeri.dk
Konsulent i Fabriksforeningen i Dansk Byggeri, Anne Lajer, tlf. 28 72 31 23, arl@danskbyggeri.dk

Fakta om In-situ Prisen

  • In-situ Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen, som er en brancheforening for fabriksbetonproducenter i Dansk Byggeri
  • Prisen uddeles til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale
  • In-situ Prisen består af 50.000 kr. eller anden erkendtlighed, der har relation til det værk eller den gerning, der ønskes præmieret. Beløbet deles mellem vinderprojektets arkitekt- og entreprenørvirksomheder
  • In-situ Prisen støttes i år af Aalborg Portland samt forskallingsleverandørerne PASCHAL-Danmark, PERI Danmark og Brunsgaard.

Fakta om Besøgscenter Hammershus
Besøgscenter Hammershus
Adresse: Hammershus, Bornholm
Omfang: 1.000 m2
Bygherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects A/S og Christoffer Harlang Architects A/S
Hovedentrepenør: Nordbornholms Byggeforretning ApS
Underentrepenør: Jens Møller Gudhjem A/S
Landskab: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Wissenberg A/S
Indvielse: 2018

Download pressefotos