Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Litteraturen liver op i gammelt beton

Herning Bibliotek modtog RENOVER prisen 2015, efter en ucharmerende betonbygning fra 1968 er blevet forvandlet et visionært og velbesøgt kulturhus.

I sensommeren 2014 rykkede Herning Bibliotek i nye rammer på gågaden i hedens hovedstad. Forud for flytningen lå godt et års renovering, hvor en nedslidt erhvervsejendom blev forvandlet til et moderne kulturhus. Arkitektonisk kan man tale om en gennemgribende transformation. Bygningen blev fuldstændig strippet, så kun de bærende betonkonstruktioner stod tilbage. Den gamle in-situ støbte beton spiller i dag en synlig rolle i huset.

En snert af New York

For at lukke naturligt lys ind i huset er der skåret store firkantede huller i de oprindelige etagedæk. Her træder den rustne armering tydeligt frem, mens bræddeforskallingen ses i de fritlagte lofter. En betontrappe, der altid har været et visuelt ikon i bygningen, har fået et moderne og mere let udtryk. Det matcher resten af bygningen, hvor den gamle beton spiller flot sammen træ, tegl, stål og glas.

Ifølge arkitekt Carsten Gjørtz fra GPP Arkitekter var målet at skabe New Yorker-stemning i Herning. Flotte besøgstal på biblioteket bidrager til et pulserende liv, som den amerikanske storby er særligt kendt for.

Se billeder og læs mere i Beton nr. 4