Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Betonstøbeforme uden begrænsninger

Odense-firmaet Odico har i de seneste år fuldført en række forsøg, der skal effektivisere robotstyret betonstøbning. Nu håber de på at kunne videreudvikle teknologi til en bredt anvendelig byggepladsrobot.

Når det gælder produktion af betonelementer, drømmer arkitekterne ofte om mere komplicerede facadeelementer, men den type idéer strander i praksis oftest på omkostningerne ved at producere formene til den slags betonelementer.

Det satte den unge fynske virksomhed Odico Construction Robotics sig for at ændre på. Det førte i 2012 blandt andet til det treårige forskningsprojekt Bladerunner, hvori Teknologisk Institut, DTU Compute, DTU Mekanik, betonelementproducenten Confac og arkitektfirmaet 3XN også deltog.

Grundidéen var at udvikle en helt ny robotteknologi med tilhørende software til at fremstille avancerede støbeforme til betonindustrien i EPS (Ekspanderet Polystyren).

Generel byggepladsrobot
Odico arbejder videre med de trådskårne støbeforme, men vil gerne videre med en ny teknologisk udvikling med en robotstation i en container, som nemt kan bringes til en byggeplads. Produktionen kan via en iPad styres af personale uden en baggrund i robotprogrammering.

Odico har blandt andet solgt sådan en løsning til et entreprenørfirma, der bruger robotten til at tilskære beton- og naturstensfliser på byggepladsen.


Læs resten af artiklen i magasinet Beton herRelaterede artikler