Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ny indsats skal gøre beton endnu grønnere

Grøn Beton II er et nyt, stort innovationskonsortium, der i de næste fire år skal fortsætte indsatsen med at gøre beton endnu mere bæredygtig

Et nyt innovationskonsortium med titlen ’Grøn Omstilling af Cement- og Betonproduktion’ fortsætter nu de danske bestræbelser på at give beton en grønnere profil og gøre verdens mest anvendte byggemateriale endnu mere bæredygtigt. Budgettet for de kommende fire års indsats er på 29 mio. kroner til forskning, udvikling, uddannelse, demonstrationsprojekter og formidling.

Det ny innovationskonsortium bliver populært kaldt Grøn Beton II, fordi det har rødder tilbage til udviklingsprojektet ’Grøn Beton’, som blev gennemført i 1998-2002. Men sigtet i dag er anderledes, fastslår centerchef Dorthe Mathiesen fra Betoncentret på Teknologisk Institut, der har stået for ansøgningen af projektet.

»Den gang var fokus næsten udelukkende på betonkonstruktioner med lavere CO2-bidrag. I det ny projekt er fokus mere på bæredygtighed, så både økonomiske, driftsmæssige og sociale aspekter er med, selv om CO2-reduktion stadig er meget vigtigt«, siger Dorthe Mathiesen.

Grøn Beton II har til formål at reducere CO2-udledningen fra cementproduktion, at finde en løsning på den flyveaskemangel, der vil opstå, når kulfyring af kraftværker i Danmark udfases inden 2030, og at skabe vækst i danske videns- og produktionsarbejdspladser samt mulighed for eksport af dansk viden og løsninger.

Med 17 deltagere er Grøn Beton II et stort innovationskonsortium. Og så er en række danske betonfabrikker endda kun talt med som Fabriksbetongruppen i Dansk Beton. Det er bemærkelsesværdigt, at der også deltager en række uddannelsesinstitutioner, så bæredygtig beton kan komme med i undervisningen.

Læs mere om Grøn Beton II i Magasinet Beton nr. 3/2014.

Relaterede artikler