Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Video: DTU ødelægger hus for at tjekke computerprogram

Med op til 100 tons tryk fra testmaskiner ødelægger forskere fra DTU en række to-etagers betonkonstruktioner opført af betonelementer.

Foto: Mikal Schlosser

Forsøgene udføres i samarbejde med Betonelement-Foreningen, og finder sted i en ny testhal på DTU Byg, hvor forskerne kvalitetssikrer en ny generation af computerprogrammer til beregning af konstruktioner af præfabrikerede betonelementer. De numeriske beregninger i computerprogrammer kan reducere forbrug af beton, armeringstål og forbruget af mandetimer på elementfabrikken og byggepladsen.

Postdoc Jesper Harrild Sørensen, som er medlem af forskerholdet på DTU Byg vurderer, at beregningsmodellen vil være et effektivt værktøj i byggeri af højhuse, hvor den kan reducere forbruget af armeringsstål på op til 40 procent afhængig af bygningens kompleksitet.

Bæredygtigt byggeri
Den nye generation af numeriske modeller til beregning af konstruktioners bæreevne bliver allerede i dag anvendt i byggebranchen. Et af beregningsprogrammerne baseret på stift plastiske antagelser er udviklet af et konsortium støttet af Innovations­fonden med deltagelse af blandt andre softwareproducenten Optum Computational Engineering, NIRAS, DTU Byg og Betonelement-Foreningen.

Direktør Jørgen Krabbenhøft fra Optum fortæller, at i dag bliver armeringen i betonkonstruktioner ofte overdimensioneret, fordi de mest udbredte beregningsprogrammer ikke kan regne ud, præcist hvordan belastninger og spændinger fordeler sig i konstruktionen. Både økonomiske og miljømæssige hensyn betyder, at der er behov for at kunne dimensionere nye konstruktioner med minimalt brug af materialer, samtidigt med at sikkerheden er intakt.

- Vi har udviklet et program, der kan spare armering med helt op til 40 procent sammenlignet med gængse regnemetoder, som i øvrigt er i fuld overensstemmelse med normerne. Programmet er baseret på avancerede algoritmer, men er designet, så det er tilgængeligt for ingeniører uden kendskab til numeriske beregninger, siger Jørgen Krabbenhøft. Billeder


Foto: Mikal Schlosser


Foto: Mikal Schlosser


Foto: Mikal Schlosser

Læs mere på DTU's hjemmeside

Læs mere på Ingeniøren

 

Relaterede artikler