Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Betonbyggeri og akustik

I et moderne boligbyggeri af beton handler det i høj grad om at få styr på trinlyden, når bygningsreglementets krav til lydisolation skal opfyldes. Her kan nye materialer og konstruktioner i gulvopbygningen give problemer.


Et vigtigt, men måske til tider lidt overset, element i en bygnings indeklima handler om lydforholdene. Her skelner man mellem to begreber – rumakustik og lydisolering.

Rumakustikken er den måde et rum med sin størrelse, form og sine overflade påvirker klangen i rummet. I en bolig eller på en arbejdsplads vil man normalt foretrække, at lyden dæmpes, således, at man får en kort efterklangstid i rummet.

Lydisolering, derimod, handler om, hvor godt udefrakommende støj dæmpes i konstruktionerne omkring rummene. Støjen kan komme fra gaden, overboen eller nabolejligheden. Bygningsreglementet stiller krav til luftlydisolation og trinlydniveau i boligbyggeri, hvor trinlyden populært sagt handler om, hvorvidt man kan høre overboen gå henover gulvet. Nøglebegreberne i lydisolering er tyngde og tæthed.

 – Man har et godt udgangspunkt, når man bygger tungt, så helt overordnet er vi rent akustisk enormt glade for betonbyggeri. Et betonbyggeri giver et tæt og tungt, monolitisk hus. Beton isolerer rigtig godt ved alle frekvenser. Udfordringen i et traditionelt betonbyggeri er næsten alene at få styr på trinlyden, forklarer civilingeniør Bo Mortensen, der er administrerende direktør i Gade & Mortensen Akustik.

Læs hele artiklen i magasinet Beton her

 

 

Relaterede artikler