Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Elementer og in-situ i skøn forening

Konferencecentret Søhuset i Hørsholm er et markant byggeri, hvor den rå, hvide beton, der står synligt både ude og inde, spiller en hovedrolle i husets arkitektur.

I dag, ca. 13 år efter indvielsen i 2005, står Søhuset i Hørsholm stadig helt skarpt og friskt både arkitektonisk og materialemæssigt. Med sine rene, hvide betonoverflader, store vinduespartier og gennembrudte planer og flader, der møder hinanden i retvinklet geometri, er bygningen et fint eksempel på en nutidig fortolkning af den klassiske modernismes grundlæggende formsprog og idéer.

Gangbroer og balkoner bæres primært af meget tynde, brede betonsøjler, der nærmest har karakter af vægstykker og som fortsætter op til taget. Langs de store dobbelthøje vinduespartier bæres taget af slanke, firkantede søjler og synlige dragere. Et af de æstetiske hovedgreb er, at betonfladerne, både på de flade søjler, vægstykker og på facaderne, er inddelt i mindre felter med synlige støbekonushuller, hvilket giver en effekt ikke helt ulig legoklodser, der er stablet oven på hinanden.

Høje, slanke konstruktioner
– Rent byggeteknisk ville man nok normalt foretrække at opføre huset i elementer, da de grundlæggende konstruktioner egentlig er ret simple, men med de meget slanke, høje konstruktioner, de mange åbninger og den store kompleksitet valgte vi at opføre en stor del som in-situstøbninger, fortæller produktionsdirektør i MT Højgaard, Niels Lønow, der i sin tid var med til gennemførelsen af råhusdelen på byggeriet.

Derfor er byggeriet opført i kombination in-situ og elementer, men i praksis er det i dag ikke muligt at se, hvilke dele af huset, der er elementer, og hvilke dele der er støbt in-situ. Både de indvendige og udvendige betonoverflader fremtræder ens, og er stort set ikke mærket af tidens tand.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-1 2018 


Den store kompleksitet, de mange åbninger og de høje slanke konstruktioner har betydet, at det var nødvendigt at udføre store dele af huset med in-situstøbte konstruktioner.

 

Relaterede artikler