Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fantasifuld beton til banebrydende forskning

Louis I. Kahns tidløse betonkonstruktion danner ramme om medicinsk eliteforskning på det Californiske Salk Institute.

Da manden bag polio-vaccinen, doktor Jonas Salk, i starten af 1960’erne etablerede sit institut for medicinsk forskning, ønskede han fysiske rammer, der kunne understøtte forskernes kreativitet og fantasi.

Det fik han i samarbejdet med den verdenskendte arkitekt, professor Lois I. Kahn, og den fantastiske betonbygning, der kom ud af de to berømte herrers samarbejde, står i dag som en milepæl i arkitekturen – såvel som i forskningen.

Enkle og fleksible rum

The Salk Institute beskæftiger i dag mere end 800 forskere indenfor emner som kræft, diabetes, Alzheimers, Parkinsons og AIDS, og præcis som for 50 år siden sørger de smukke bygninger for åbne, lyse og fleksible omgivelser for deres arbejde.

Jonas Salk havde nemlig en markant vision for sit institut. Det skulle bygges af enkle, stærke materialer og med mulighed for løbende at tilpasse bygningen til videnskabens skiftende behov.

Rå tvillinge-konstruktion

Kahns løsning blev to rækker af seks etager høje bygninger med store åbne rum og vinduespartier på hver sin side af en storslået marmor-gårdhave. Materialerne inkluderer teak, bly, glas og stål, og selvfølgelig ikke mindst beton, hvor Kahn ønskede et på én gang råt og varmt udtryk.

Dette opnåede han blandt andet ved at bruge vulkansk aske i betonen, ligesom han efter støbning forbød yderligere behandling og på intet tidspunkt brugte maling.

Prisvindende arkitektur

I 1992 blev den monomentale betonkonstruktion hædret af American Institute of Architects (AIA) som en ”Bygning, der har ændret det moderne liv.” En hæder, der må siges at leve op til den berømte læge, der ligger navn til instituttet.

Besøg the Salk Institutes hjemmeside for at læse mere om arkitekturen og det forskningsarbejde, den danner ramme om.

http://www.salk.edu/about/architecture.html

 

Relaterede artikler