Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Spændende svømmemekka i Valby

Valby Vandkulturhus skiller sig ud med sin komplekse geometri – og de skrå facadeelementer i beton er med til at sikre lavenergien.

Foto: Jens Markus Lindhe, Nøhr & Sigsgaard

Københavns seneste skud på svømmestammen er Valby Vandkulturhus fra 2012, hvor arkitektfirmaet Nøhr og Sigsgaard har leget med formen og skabt en flot og yderst kompleks geometri, hvor skæve vægge og asymmetriske linjer skaber dynamiske rum, der udfordrer sanserne og lægger op til leg.

Skrå betonfacader – og foyertrappe

Alle ydervæggene hælder 5 grader indad, og ingen af byggeriets vinkler er rette. Og det har stillet store krav til den håndværksmæssige udførsel – for eksempel da de 20 tons tunge betonelementer skulle placeres, så de er ude af lod.

Husets foyer er desuden prydet med en smuk, tynd trappe i højstyrkebeton, der fører op til førstesalen.

Design sparer energi

Vandkulturhuset bruger 25 % mindre energi end traditionelle svømmehaller – blandt andet ved at taget og facaderne sikrer et minimalt varmetab.

Bygningen er også udstyret med lavenergi-belysning og en særlig teknologi, der tilpasser mængden af vand, der cirkuleres, alt efter hvor mange personer, der plasker rundt i bassinerne. Al teknologien er gemt af vejen i en gigantisk pladsstøbt kælder under vandkulturhuset.

Se flere billeder af Vandkulturhuset hos Nøhr & Sigsgaard

 

Relaterede artikler