Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Fantastisk brug af beton

Novo Nordisks ny domicil i Bagsværd demonstrerer betons store muligheder til land- og byskaber med en betonsti, der er støbt som en sammenhængende, 100 meter lang betonplade.

En af adgangsvejene til Novo Nordisks ny hovedkvarter i Bagsværd er gennem en lille, nyanlagt park ad en cirka 100 meter lang, hvid betonsti, der er et meget specielt stykke betonarbejde.

Stien – som også kaldes Den Hvide Rambla - er udført som en stor, sammenhængende betonplade med skiftevis glittede og kostede felter – og med masser af organiske bugtninger, plantehuller, dobbeltkrumme kanter og specialfremstillede plinte. Betonpladen er støbt på stedet, og en række håndbyggede forme har sikret en meget høj finish i alle detaljer.

Den store udfordring har været at støbe en så stor betonplade uden som normalt at dele betonen op med fuger for at undgå revner. Men bygherren ville ikke have fuger i betonen, så arkitektfirmaet SLA, der har tegnet parken, bad den rådgivende ingeniør Alectia om at projektere et omfattende system af kraftig armering til den store betonplade.

Også på ankomstpladsen på den modsatte side af det runde hovedkvarter er der brugt masser af beton. Belægningen er af skifer, men med meget brede betonfuger, der gør det muligt at udnytte skiferstenene optimalt. Og neden under skiferen ligger en solid betonplade, fordi belægningen delvist ligger oven på en parkeringskælder.

Læs mere om stien og armeringen i Magasinet Beton, nr. 2/2014

 

Relaterede artikler