Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton beskytter 800 års Danmarkshistorie

Rigsarkivets arkivbygninger på Kalvebod brygge er vinduesløse bygningskroppe opført af betonelementer

Intet er sikrere end beton. Derfor er Rigsarkivets arkivbygninger på DSB’s gamle godsbaneterræn udført som to vinduesløse bygningskroppe med tunge betonmure og en teglmur med relieffer yderst.

Ud over styrke og brandsikkerhed har de tunge konstruktioner en væsentlig termisk funktion og medvirker til, at man kan opretholde et stabilt indeklima i magasinerne.

Den gamle godsterminals stueetage er moderniseret og indrettet til administrationslokaler for Rigsarkivet. På taget af bygningen mellem terminalen og de to arkivbygninger løber det såkaldte grønne strøg, der reelt er et stort, grønt tag med offentlig adgang.

Arkiverne er opført som to højlagre af betonelementer. Højlagrene har mobilreoler, der er 12,5 meter høje og over 2,8 meter brede. Det giver samlet cirka 370 hyldekilometer, hvor arkivalierne kan findes af særlige plukketruck.

Magasinerne fortsætter ud under det grønne strøg langs med de to højlagre. Her findes yderligere 50.000 hyldemetre samt separate specialmagasiner til henholdsvis pergamenter, segl, brugsfilm, it-arkivalier og kort/tegninger.

Rigsarkivets samlinger går cirka 800 år tilbage og indeholder arkivalier fra alle myndigheder i centraladministrationen, blandt andet ministerier, styrelser og forsvaret samt fra privatpersoner og organisationer, der har landsdækkende almenkulturel betydning.

De ny arkivbygninger blev taget i brug i 2009. De blev tegnet af PLH Arkitekter A/S og opført af OPP Pihl Arkivet A/S, idet byggeprojektet var statens første OPP-projekt (Offentligt-Privat Partnerskab).

 

Relaterede artikler