Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Beton er den store Gud

… I hvert fald, hvis du spørger den schweiziske kultarkitekt Valerio Olgiati, der i november gæstede Bygningskulturens Hus for at fortælle om sin beundringsværdige betonarkitektur.

I en gigantisk korkegplantage uden for Lissabon i Portugal ligger Villa Além – arkitekten Valerio Olgiatis hjemmetegnede betonborg, hvor selv sofaerne i stuen er støbt i beton. Udefra ligner det nærmest en forladt togstation med sine fem meter høje betonmure, der omkranser naturen og lukker den ude på én gang.

”Når man ikke med det samme forstår et hus, begynder man at tænke. Især hvis en bygning rummer noget modsigelsesfuldt, bliver jeg glad, for jeg er ikke interesseret i at lave arkitektur, der udelukkende forstås ved første øjekast,” forklarer Valerio Olgiati ifølge Weekendavisen under sin gennemgang af Villa Além i Bygningskulturens Hus.

Beton, beton, beton
Uanset om det er Olgiatis private villa i Portugal, hans grå betonauditorium til landbrugsskolen Plantahof i Schweiz eller digteren Bardills røde betonatelier i Graubünden i Schweiz går én ting igen. Kærligheden til beton.

For med beton kan Olgiati få det, som han gerne vil have det. Han kan skabe huse, der ikke er symbolske, ikke er historiske, men som er ren arkitektur. Det er ikke for sjov, at den 58-årige schweizer bliver kaldt ’arkitekternes arkitekt’.

Valerio Olgiati har modtaget Den Tyske Arkitekturpris og har fire gange fået prisen for at have lavet den bedste bygning i Schweiz.

Se flere eksempler på Olgiatis værker


 

Relaterede